A desszertek tálalása számos lehetőséget kínál. Lehetnek felszolgálva tálakon, tányérokon, poharakban, esetleg kis adagokban, mint a petit four. Lehetnek díszítve, színes glazúrral, felszórt cukorral, vagy díszítő formákkal. Fontos, hogy a tálalás esztétikus és meghitt legyen, és hogy az édesség jól látható és megkóstolható legyen.

A desszertek tálalása lehet tematikus is, például egy esküvői desszertasztal, ahol az édességek a menyasszony és a vőlegény kedvencei alapján választódnak ki, vagy egy gasztronómiai fesztiválon, ahol a téma a gasztronómiai kultúra egy adott országa.

A tálalást illetően fontos, hogy a desszert illeszkedjen az étkezés ritmusához, a fogásokhoz és a főételhez. Például, ha a főétel nehéz és krémes, akkor a desszert lehet könnyebb és frissebb, mint egy gyümölcsös saláta. Ha a főétel sós, a desszert lehet édesebb és krémesebb.

Egy étteremben, ahol a desszert a főétel után jelenik meg, a desszertet elegáns tálakban vagy poharakban lehet felszolgálni, hogy a vendégek jól láthassák az édességet. A desszertet érdemes szépen díszíteni, hogy a vendégek már az első pillanattól fogva élvezhessék az édesség látványát.

Egy otthoni ünnepi vacsorán, a desszert lehet a vacsora befejezése, és a desszertasztalra lehet helyezni a különböző desszerteket, hogy a vendégek választhassanak kedvükre.

Az egyszerűbb desszertek, mint például a gyümölcsök, a joghurt vagy a sajt, lehet felszolgálni kisebb adagokban, mint a petit four, hogy a vendégek könnyen megkóstolhassák őket.