A torta- és süteménydíszítés a cukrászat egyik legszebb és legkreatívabb része, ahol a sütemények nemcsak ízletesek, de látványosak is lesznek. A díszítésben rejlő lehetőségek szinte végtelenek, a legegyszerűbb cukormázaktól kezdve a bonyolult fondant figurákon át a csokoládéval készült dekorációkig.
A konyhai, cukrászati eszközök segítségével könnyebbé és élvezetesebbé válik a díszítés folyamata Akár egyszerűbb, akár bonyolultabb díszítési technikákat szeretnénk alkalmazni, a megfelelő eszközök segítenek abban, hogy a végeredmény nemcsak finom, de látványos is legyen. A díszítés sok gyakorlást igényel, de a megfelelő eszközök és technikák használatával bárki elsajátíthatja a cukrászat művészetét.
Ezekből az eszközökből áll össze az alap díszítő készlet
A habzsák az egyik legalapvetőbb díszítő eszköz, amely szinte elengedhetetlen a torták és sütemények dekorálásához. A habzsákba töltött vajkrém, tejszínhab vagy cukormáz segítségével könnyen kialakíthatók különféle minták és formák. A habzsákhoz különböző díszítőcsöveket lehet csatlakoztatni, amelyek eltérő formájú nyílásokkal rendelkeznek, így különböző mintázatú díszeket hozhatunk létre. A csillag alakú díszítőcsővel például szép rozetta alakú mintákat készíthetünk, míg a sima csővel egyenletes vonalakat és pöttyöket hozhatunk létre. Fontos, hogy a díszítendő krém megfelelő állagú legyen, hogy a minta éles és határozott maradjon.
A forgatható tortaállvány szinte nélkülözhetetlen a tortadíszítéshez, különösen akkor, ha egyenletesen szeretnénk beborítani a tortát krémmel vagy mázzal. Az állvány lehetővé teszi, hogy folyamatosan forgassuk a tortát, miközben díszítjük, így az összes oldalhoz könnyen hozzáférhetünk. A forgatható állvány megkönnyíti a fondant vagy a vajkrém egyenletes felhordását is. Az állvány használata során ügyeljünk arra, hogy a torta biztosan rögzítve legyen rajta, például egy kevés vajkrémmel, hogy ne csúszkáljon.
A spatula vagy kenőkés az egyik legfontosabb eszköz a torta burkolásához.
Segítségével simára és egyenletesre simíthatjuk a vajkrémet vagy cukormázat a torta felületén. A spatulák különböző méretben és formában kaphatók, így kiválaszthatjuk a feladathoz legmegfelelőbbet. A hosszabb, egyenes spatulák ideálisak a torta oldalának simításához, míg a kisebb, hajlított spatulák precízebb munkákhoz, például kis részletek kidolgozásához használhatók.
A fondant vagy marcipán használata egyre népszerűbb a tortadíszítés világában.
A fondant könnyen formázható, nyújtható és színezhető, így fantasztikus lehetőségeket nyújt a díszítésben. Ahhoz, hogy fondantból szép, részletgazdag díszeket készítsünk, speciális eszközökre van szükség, például fondant nyújtófa, vágóeszközök és textúralapok. A fondant sima felületének eléréséhez használjunk tapadásmentes nyújtófát, és hintéssel dolgozzunk, hogy elkerüljük a ragadást. A formák és vágók segítenek apró, precíz elemek készítésében, például virágok vagy levelek kialakításában.
Cukorvirág készítő szett
A cukorvirágok elkészítése művészi szintre emelheti a tortadíszítést. Ezen díszítőelemekhez különleges eszközökre van szükség, mint például formázó eszközök, levélvágók és élethű virágok készítéséhez szükséges sablonok. A cukorvirágok készítése türelmet és precizitást igényel. A virágok készítésekor érdemes vékonyan nyújtani a fondantot vagy a marcipánpasztát, és különféle formázó eszközökkel alakítani a szirmokat, hogy természetes hatást érjünk el.
A csokoládéval való díszítés sokféle technikát és eszközt igényel.
Az olvasztott csokoládéval formákat és mintákat hozhatunk létre szilikonformákban, vagy közvetlenül a tortára is csorgathatjuk. Emellett különféle temperáló eszközöket és csokoládé hőmérőket is használhatunk a csokoládé pontos kezeléséhez. A csokoládéval való munka megkívánja a megfelelő hőmérsékletet, ezért fontos, hogy temperáljuk a csokoládét, mielőtt díszítünk vele. Használhatunk díszítő ecsetet vagy kis zacskót, hogy precíz vonalakat és mintákat alkossunk.
Több cikk: